Loading

Ze lijken best wel op hun baasje!

Ze lijken best wel op hun baasje!

India, we’re back!

We zijn onze reis begonnen in India en zullen onze reis ook weer afsluiten in India. Waarom? India is zo’n indrukwekkend land en heeft zoveel te bieden. India is dan ook een onwijs groot land, waar je wel een paar jaar kunt vermaken. In eerste instantie was het plan om naar Zuid-India te gaan, maar omdat we geen zin hebben om de laatste weken veel te reizen hebben we gekozen voor de deelstaat Rajasthan waar de plaatsen een stuk dichter bij elkaar liggen. Njaa, alsnog is het 6 tot 8 uur reizen met de trein of bus tussen de plaatsen. Toch zijn we ondertussen ook wel erg nieuwsgierig geworden naar het zuiden van India, dus dit komt op ons droomlijstje voor de komende verre reizen.

img_7960

Wij zijn natuurlijk weer anders

Opnieuw was het best wel weer even wennen in het drukke, chaotische Delhi. Na 2 dagen zijn we dan ook zo snel mogelijk weer de stad uitgegaan. Met de trein naar het plaatsje Bikaner. De meeste mensen verblijven hier maar 1 dag, als doorreis naar Jaisalmer wat bekent staat om zijn toeristische kamelensafari’s. Echter, wij zijn natuurlijk weer anders, wij zijn hier in Bikaner 6 dagen verbleven. Het aantal toeristen wat wij in die 6 dagen hebben gezien kunnen we op 2 handen tellen. Perfect!

Rajasthan wordt door een groot deel in beslag genomen door de Thar woestijn en staat bekend om zijn vele forten, paleizen en versierde tempels, wat bij vele mensen het 1001 nacht gevoel opwekt. De eerste dag hebben we dan ook gelijk het indrukwekkende Junagarh Fort bezocht en heerlijk door de kleine straatjes van de stad rondgeslenterd.

img_7939

Als echte vogelspotters op pad!

Het guesthouse waar we verbleven is een echt familie guesthouse. Hele lieve mensen en de man is een echte zoöloog. Hij weet alles over de Thar woestijn, de dieren en de planten en hij heeft vooral een goed oog voor het spotten van vogels, wat dan ook zijn grootste passie is.

Uiteraard konden wij er niet omheen om een dag met deze man op pad te gaan. Voordat we het wisten zaten we als echte vogelspotters in zijn jeep, te turen naar alles wat maar vleugels heeft. Gelukkig dat we een zoöloog meehadden, anders hadden we maar 10 procent gezien. Je zal wel denken, vogels spotten lekker suf, maar het was echt super! Wat een diversiteit en wat hebben we grote roofvogels gezien, Vogelpark Avifauna is er niets bij!

img_8067

Bijzonder weetje over de Thar woestijn

Niet alleen over vogels hebben die ochtend veel geleerd, maar ook over de problemen waar Rajasthan vandaag de dag mee te maken heeft. Bijvoorbeeld het vele afval, maar ook de Acacie plant! Een plant? Of eigenlijk onkruid, gepland door de Engelsen toentertijd. Dit onkruid verplaatst zich heel snel en neemt vooral veel ruimte in beslag. Met alle planten kunnen ze wel wat mee, als medicijn of als voedsel voor de dieren, maar met de Acacie plant niet. Vandaar dat dit een steeds groter probleem wordt hier.

De koeien van India

Zoals in heel India lopen ook hier honderden koeien door de straten. Zo hadden we onze hele reis al de vraag of ze nu eigendom waren van iemand of dat ze eigenlijk maar gewoon rondzwerven. Wat blijkt, de mannetjes zijn zwervers en de vrouwtjes hebben een baasje. Dit komt uiteraard omdat de vrouwtjes melk produceren. Het voedsel voor de mannetjes kunnen ze niet betalen, dus moeten zij zelf maar voor hun eigen hachie zorgen.

img_7991

Op straat eten de koeien allerlei soorten afval, voornamelijk plastic. Ze zijn daarom vaak ziek en ondervoed. Het is ook niet ongewoon dat een koe wordt aangereden door een auto en op straat overlijdt. De koeien die jammer genoeg in de straten van Bikaner overlijden door ziekte en/of verwondingen, worden door de lagere kasten (untouchables) verplaatst naar een plek ver buiten de stad. Op deze plek liggen talloze botten van koeien en het wemelt er van grote roofvogels. Ook wij hebben een kijkje genomen bij deze bijzondere plek. De untouchables ontleden de dode koe van zijn huid, die wordt hergebruikt. Daarna is het een maaltijd voor de grote roofvogels. Na vier dagen ligt er alleen nog een hoopje botten. Naja dat zou je denken…? Echter ligt heel deze plek vol met plastic hopen. Het is zo bizar om te zien dat elke hoop plastic een koe voorstelt en dat hij durende zijn leven zoveel veel plastic heeft gegeten en waarom? Omdat voedsel voor mannetjes koeien niet te betalen is.

img_8036

Op blote voeten door de beroemde rattentempel

Eindelijk is het zover! We gaan de woestijn in op de rug van een kameel! Maar voordat we beginnen, stoppen we eerst nog in het dorpje Deshnoke. In dit dropje staat de Hindoeïstische tempel Karni Mata.

Oftewel, de beroemde rattentempel! Hier leven duizenden heilige ratten, waarvan de mensen denken dat het allemaal incarnaties van hun eigen overleden familieleden zijn. Dit moesten we natuurlijk met eigen ogen en ja op blote voeten aanschouwen. Alleen Jess stond iets minder te springen, halverwege de tempel was Luuk haar ineens kwijt, was ze dus alweer naar de uitgang gerent. Luuk heeft zijn ogen uitgekeken. De ratten krijgen zoveel zoetigheid geoffreerd, dat ze er allemaal erg slecht uitzien en liggen rond te tollen op de grond! Echt een hele bizarre ervaring!

img_8091

3 fantastische dagen met onze kamelen

Snel maar door naar onze kamelen die staan te popelen om met ons op pad te gaan. Voor hun is dit ook een uitje, aangezien onze lichamen een heel stuk lichter zijn dan het voort trekken van zware ladingen. Met 3 kamelen, een kar, een gids en 3 eigenaren van de kamelen gingen we op pad. Wij, die nog nooit op überhaupt een paard hebben gereden, is dit een hele ervaring. Laat staan het op- en afstappen. Onderweg kwamen we o.a. vele antilope, vossen en vogels tegen en ’s nachts hoorde we het janken van de jakhalzen. Prachtig om in alle rust te genieten van de natuur en natuurlijk de persoonlijkheden van onze kamelen. Die soms best wel veel op hun baasje Luuk lijken. Scheten en boeren laten, poepen, plassen en vooral veel eten. Nee, Luuk valt dan nog wel mee. Hun Indian baasjes zijn vele male erger. Zij poepen gewoon ’s nachts met hun slaperige hoofd vlak voor ons slaapplekje. Wat hebben we daar veel om gelachen met zijn allen!

Het waren 3 fantastische dagen, heerlijk back to basic. Slapen in de open lucht, als een echte cowboy rijden op de kameel, veel zwaaien naar de lokale kinderen, geen ene toerist tegengekomen, lokaal dorpje bezocht, lekker gegeten boven een klein vuurtje en vooral veel Indian Chai (melkthee) gedronken.

Onze laatste 2,5 brengen we door in Jodhpur, Udaipur, Ajmer en Pushkar. We sluiten op 24 februari weer af in Delhi. Maar nu eerst nog even heerlijk genieten hier!

Liefs, Luuk en Jess.

 

6 Comments

 • Anneke

  Wat jullie allemaal beleven zeg. De gelijkenis is inderdaad wel treffend hoor. Geniet nog van de laatste 2 weken. Liefs Rob en Anneke

  februari 9, 2017 at 7:48 am
 • Janna

  Leest weer heerlijk weg! Geniet van jullie laatste India avonturen. Xx

  februari 9, 2017 at 8:45 am
 • Wilma

  Hoi lieverds ,ook ik zie wel enige gelijkenis ! ??Weer super om te lezen wat jullie mee maken en nu nog lekker 2 weken genieten in India ! Een mooie afsluiting van een bijzondere reis ! Bij ons is het aftellen naar jullie thuiskomst ! Nog heel veel plezier de komende weken en tot gauw ! Liefs mam xx

  februari 9, 2017 at 2:38 pm
 • Robin

  Weer een prachtige ervaring! Super om al jullie avonturen te lezen! Geniet nog van de laatste weken! X

  februari 11, 2017 at 12:23 pm
 • Sjors

  Die foto’s geweldig, en een vuilnisman en vuilniswagen zou daar niet verkeerd zijn ,wat een prachtige ervaring die jullie weer hebben meegemaakt, geniet van jullie laatste weken in India en een hele goeie terug reis lieve gr je vader xxx

  februari 11, 2017 at 3:00 pm
 • marian

  Hoi ,
  Nou Jes, ik was echt niet die rattentempel ingegaan.
  Nog veel plezier de laatste weken.
  Liefs Jan en Marian

  februari 13, 2017 at 10:09 am

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.