Loading

Tempels hoppen in Bagan!

Tempels hoppen in Bagan!

Ja je leest het goed, op het fietsie tempels hoppen in Bagan. En dat is een hele opgave, want er zijn wel 4000 tempels, pagodes en ruïnes in de stad Pagan (ook wel genoemd Bagan). Eerst even terug naar onze geweldige dagen op/bij het Inle Lake.

img_7312

Inle Lake

Na onze trekking moesten we via de boot het hele meer (20 km) over om bij ons guesthouse te komen. Wat rot om een uurtje te moeten zitten en bij te komen met een prachtig uitzicht op het meer. Eenmaal aangekomen werden we uitgenodigd door het Franse stel van de trekking om 2 dagen later met hun het meer te verkennen met de boot. Eigenlijk hadden we al ons guesthouse in de volgende stad geboekt, maar met deze uitzichten, blijven we graag nog een paar dagen langer op het meer. Dus even omboeken en klaar is kees! En van die paar dagen langer hebben we totaal geen spijt gehad. We hebben heerlijk relax gedaan, fiets gehuurd, de omgeving verkent en zoals afgesproken, de boottour met het Franse stel!

Het Inle Lake staat bekend om zijn typerende vissers, dorpen op palen gebouwd en de vele akkers die drijven op het meer. De vissers, die ook vaak beenroeiers worden genoemd, zie je overal op het meer.

img_7342

Binnen hengelen van toeristen

Je ziet dat de ze met 1 been op de voorkant van het kleine bootje staan en met de roeispaan geklemd in het andere been pedellen ze zich rond over het meer. Deze behendige houding zorgt ervoor dat ze hun handen vrij hebben voor het vissen. Onze boot driver vertelde dat hij vroeger ook visser was, maar sinds het afgelopen jaar houdt hij zich nu meer bezig met het binnen hengelen van toeristen. Dit verdiend vele maler beter!

De boottocht was van zonsopgang tot zonsondergang, een lange dag, maar superleuk en gezellig! We hebben een local markt bezocht, gelukkig waren we erg vroeg, zodat er alleen nog maar locals waren. Verschillende lekkernijen geproefd, onze ogen uitgekeken en uiteraard wat souvenirtjes geshopt. Onze onderhandelings-skills zijn goed op de proef gesteld.

Verder hebben we nog een mooie pagoda gezien, of njaa 1? Eromheen waren 100en kleine pagoda’s. Helaas niet allemaal meer in goede staat, want ook hier in Myanmar hebben ze vaak last van aardbevingen.

img_7252

Het sigarenmeisje

En uiteraard, wie een beetje wat weet over het Inle Lake, hebben we ook de sigarenboer bezocht. Sigaren, met een heerlijke, zoete honingsmaak. Helaas redden Jess het quotum van 700 sigaren draaien per dag niet. Het duurde een kleine 10 minuten voor 1 sigaar en nog was hij niet gelukt.

Hier in Myanmar is het dat als een vrouw een sigaar aanbiedt aan een man, zij diegene wel heel leuk vindt. En Luuk viel goed in de smaak bij het sigarenmeisje, want nadat hij een dropje had gegeven aan haar, kreeg hij een ‘echte’ dikke sigaar terug! Owjee, Jess heeft maar snel een heel pakje gekocht en ook aan Luuk gegeven. Afblijven hoor!

unnamed2-1

We hebben die dag heerlijk afgesloten met een Shan noodles met Tofupaste, een lokaal gerechtje.

De 4000 tempels, ruïnes en pagoda’s van Bagan

Bagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en pagoda’s ter wereld. En een must see als je in Myanmar bent. Je kunt het gebied op verschillende manieren verkennen. Via een tour, of gewoon zelf op eigen houtje met een elektrische scooter of een fiets. Wij, als pure Hollanders, huren natuurlijk gewoon een fiets en gaan er zelf lekker op uit. Dat viel alleen niet altijd even mee, het fietsen door het mulle zand. Maar het was zeker een avontuur!

img_7509

Jammer dat vele tempels, ruïnes en pagoda’s in de steigers stonden. Dit was vanwege de afgelopen aardbeving van augustus 2016.

Onderweg probeerde we de beste spot te vinden voor de zonsondergang en de zonsopgang van morgen. Zeker omdat we de toeristen massa wilden ontlopen.

Zelfs vallende sterren gezien!

Vroeg naar bed, want om 4 uur ’s ochtends stond de wekker om naar onze zelf gevonden spot de zonsopgang te bekijken. Met onze hoofdlampjes op stapten we op de fiets. Het was een klein half uurtje fietsen, soms even goed zoeken of we wel de juiste richting uit fietsen. Best lastig om tussen alle tempels onze tempel te vinden. Veel te vroeg, maar we waren gelukkig de eerste bovenop de tempel, dus we konden nog heerlijk in het pikkedonker van de sterren genieten en even rustig wakker worden. Zelfs vallende sterren gezien! Ondertussen hoorde je de monniken hun ochtendrituelen uitvoeren. Heel bijzonder! Even later kwamen nog enkele andere toeristen, maar gelukkig niet veel. Wauw!

unnamed-2

Helaas zijn we nu in ons laatste plaatsje aangekomen in Myanmar, Mandalay. We hebben superleuke en mooie herinneringen aan onze tijd hier en dit is een land waar we zeker naar terug willen! Hieronder alvast wat leuke kiekjes.

Morgen eerst nog even terug naar ons basecamp in Bangkok, om al onze spullen op te halen die we daar opgeslagen hebben. Vervolgens gaan we onze laatste 3,5 week in Rajasthan (India) doorbrengen.

India, we’re back!

Liefs, Luuk en Jess

 

6 Comments

 • Sabrina

  Wat is Bodegraven maar saai als ik dit allemaal zo zie. Wat is het prachtig zeg. Ik kan niet wachten om straks alle foto’s te zien. Geniet van jullie laatste weken en tot snel! X

  januari 27, 2017 at 8:40 am
 • Janna

  Beenroeiers, logisch.. en wij maar old school blijven wrikken :p

  januari 27, 2017 at 8:53 am
 • Yv

  Wauw wat een supermooie foto’s zeg! Echt supergaaf! Myanmar gaat ook op m’n lijstje! 😉 Geniet nog even van de laatste weken! Xx

  januari 27, 2017 at 8:56 am
 • Willeke

  Leuk om weer wat van jullie te horen. Geniet. Nog van jullie laatste weken. Groetjes van ons ui De Lier

  januari 27, 2017 at 2:22 pm
 • Sjors

  Wat een ervaring wat jullie allemaal hebben beleefd en wat een indrukwekkend land is Myanmar geniet van de laatste weken waar jullie ook zijn dikke kus

  januari 28, 2017 at 10:40 am
 • Sam en Fred

  Hallo wereldreizigers,
  Weer een fraai verhaal met prima foto’s. Jullie zijn zeer gedreven in het beschrijven van de avonturen. Wellicht de moeite waard om te overwegen hier jullie werk van te maken. Werken voor reisburo’ om exotische reizen te organiseren. Mischien een idee!
  Plezier in India. Het zal niet meevallen om de draad weer op te pakken in het kikkerlandje.

  Groeten,

  Sam en Fred

  januari 28, 2017 at 6:18 pm

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.