Loading

Dag wandelstok, hallo bier!

Dag wandelstok, hallo bier!

De trekking is helaas alweer ten einde gekomen.. Wat waren het fantastische dagen met onze gids Kamal en drager Laxman.

Thorung La Pass, 5416 meter

Na de klim van Luuk hadden we nog 1 hoge pass te gaan (Thorung La Pass, 5416 meter, World’s Biggest Pass). Deze pass zou een lange dag worden, dus we moesten vroeg op. Om half 5 ontbijten, zoals bijna elke ochtend Chapati met omelet, zodat we om 5 uur konden vertrekken. Dit is ook omdat in de ochtend de minste wind is, zodat het op de top nog aangenaam zou zijn. Nou, ik heb het nog nooit zo koud gehad als op die ochtend (misschien ook omdat we eigenlijk wel heel erg vroeg waren). In het donker, onder de sterrenhemel, vertrokken we met onze hoofdlampjes op. Als we voor en achter ons keken, zagen we alleen soms wat kleine lichtjes van andere trekkers. Vele mensen ingehaald en als eerste stonden we aan de top van de Thorung La Pass. Wat een geweldig uitzicht! Super koud, maar heel gaaf! Heel veel foto’s en filmpjes gemaakt en langzaam kwam zelfs de zon op. Ons duurste bakkie thee op (…) en weer naar beneden. Naar boven lopen is zwaar, maar omlaag is nog veel zwaarder. Van 5416 m moesten we weer naar 3760 m. Onze benen en knieën hebben wat te verduren gehad, gelukkig hebben onze wandelstokken vele klappen opgevangen zodat de (spier)pijn heel erg meeviel dit keer. Om 10 uur ‘s ochtends stonden we alweer beneden in het dorpje Muktinath. In de gehele periode dat Kamal al gids is (14 jaar), was dit zijn recordtijd van deze pass.

Jammmm, Apple Brandy & Bier!

In Jomsom aangekomen, ons laatste plaatsje in de bergen, mochten we dan ook eindelijk weer een biertje. Dus dat hebben we zeker ook gedaan. Op hoogte is het verstandig om geen alcohol te drinken, om hoogteziekte te voorkomen, dus daar hebben we ons ook maar braaf aan gehouden (en Jaa, we zijn ook niet ziek geweest heel de trek! Is het afzien gelukkig niet voor niets geweest, haha). Luuk had ook heerlijk met Kamal van de lokale Apple Brandy gesnoept! Haha, wat een vergif. Uiteindelijk heeft hij zelfs nog een fles Apple Brandy van Kamal gekregen als cadeautje.

Terug in de bewoonde wereld

Toen het kleine vliegtuigje ons in de bewoonde wereld had afgezet, hadden we nog 2 dagen met onze gids in Pokhara. We zijn nog naar een mooi uitzichtpunt geweest in Sarangkot. Twee jaar geleden hadden we ook op deze heuvel gestaan, alleen hadden toen zoveel minder zicht. Nu konden we ook vele witte toppen zien, waaronder de mooie berg, Machhapuchhre. Ook hebben we het International Mountain Museum bezocht. Erg interessant museum! Luuk was helemaal in zijn element.

Eenmaal weer in Kathmandu, de hoofdstad, hebben we lekker de tijd genomen om bij te komen van de trekking (lees: vol te vreten en te drinken). Helaas ook nog ziek geweest. Of het kwam door weer ‘normaal’ gegeten te hebben of iets, geen idee. Gelukkig is alles weer prima met beide!

Durbar Square, Swayambhunath & Bouddhanath

In de hoofdstad nog weer wat tempels bezocht (Durbar Square, Swayambhunath & Bouddhanath). Ondanks dat veel is beschadigd door de aardbeving, zie je echt wel dat er wat gebeurd aan de wederopbouw. De grote stupa, Bouddhanath, was erg verwoest, maar hadden gelukkig al gezien dat ze daar al volop aan het werk waren. En ja hoor! De stupa zag er bijna zoals nieuw uit. Heel bijzonder om daar weer te zijn. Ook de apentempel (Swayambhunath) hebben we nogmaals bezocht, alleen dit keer nam Jess toch wat meer afstand van alle apen dan anders na het ‘apenincident’ van India. Haha!

KRMEF, vrijwilligerswerk

Vandaag staat in het teken van onze trekkingszooi opruimen in de kamer, want morgen vertrekken we naar Khahare. Daar zullen we 2 weken gaan helpen bij de Kevin Rohan Memorial Eco Foundation (KRMEF). Geen idee wat precies onze werkzaamheden zullen zijn, dat laten we allemaal maar op ons af komen. We hebben er heel veel zin in!

Hieronder nog wat leuke kiekjes van de afgelopen tijd. We spreken jullie snel weer!

Veel liefs, Luuk & Jess.

 

6 Comments

 • Dominique

  Super mooie foto’s!

  november 11, 2016 at 9:04 am
 • Esther

  Wat ontzettend gaaf allemaal !! En jullie beschrijven de reis erg mooi. Heel veel plezier nog met wat jullie allemaal nog gaan doen. Ik kijk uit naar jullie volgende verslag en foto’s natuurlijk. Groetjes en dikke kus van ons.

  november 11, 2016 at 9:45 am
 • Yv

  Superleuke blog weer! Fijn om jullie avonturen zo te kunnen volgen 🙂 Veel plezier komende weken met het vrijwilligerswerk! En erg mooie foto’s ook!
  Xx Yv

  november 11, 2016 at 10:32 am
 • Sjors

  Weer een prachtig verhaal en weer een fantastiche belevenis wat jullie allemaal meemaken succes met jullie volgende onderneming xxx

  november 12, 2016 at 12:31 pm
 • Wilma

  Hoi lieverds , wat hebben jullie weer mooie dingen meegemaakt!En wat een super foto’s, heel goed om te zien dat het prima met jullie gaat ?Ik ben heel benieuwd naar het vrijwilligerswerk wat jullie gaan doen! Dat lees ik welweer in het volgende blog maar voor nu veel plezier ! Xx mam

  november 12, 2016 at 12:33 pm
 • annelies en marc

  Wat een andere wereld. En wat een mooie foto’s. Mooi vervolg gewenst.

  november 18, 2016 at 9:14 pm

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.